email contact@innom.nl
Elektra en stroom in uw woning

Alles over electriciteit, aansluitingen, storingen, stopcontacten en nog veel meer.

duurzaam advies ELEKTRA AANSLUITING

Elektriciteit komt uw woning binnen in de meterkast. In de groepenkast wordt uw elektriciteitsaansluiting verdeeld. Per groep is er een zekering aanwezig die aan en uitgeschakeld kan worden. Meestal is er ook een aardlekschakelaar aanwezig die in één keer de stroom van de op de aardlekschakelaar aangesloten groepen automatisch onderbreekt als er ergens kortsluiting ontstaat. (aardlekgroepen zijn meestal groen gekleurd)

De zogenaamde 'natte groep' is in oudere woningen meestal niet op de aardlekschakelaar aangesloten. Hierop is normaal gesproken de wasmachine en droger aangesloten. Deze groep wordt niet door de aardlekschakelaar uitgeschakeld, maar door een schakelaar op een aparte groep. Bij nieuwere woningen kan de natte groep wel weer op de aardlek aangesloten zijn.


huisje AANPASSEN ELEKTRA

Als u gaat werken aan de elektrische installatie, bijvoorbeeld al om een nieuwe lamp op te hangen of een stopcontact aansluiten, dan moet je altijd de stroom van de betreffende groep of bij twijfel de hoofdschakelaar (aardlek) uitschakelen. Daarna kun je alsnog voor de zekerheid met een spanningszoeker controleren of de stroom er daadwerkelijk vanaf is.

De elektrische installatie kun je aanpassen, bijvoorbeeld door stopcontacten te verplaatsen of toe te voegen, leiding werk om te leggen etc. In de bouwmarkten zijn volop materialen aanwezig, zoals pvc leidingwerk (meestal 16 mm) en lasdozen voor het maken van aansluiting en verdelingen.


klussen DRAADKLEUREN ELEKTRA

Voor werken aan de bedrading van elektrawerk is het in ieder geval nodig dat u de juiste draadkleuren kent en goed aansluit. Dit is al nodig om te weten bij het aansluiten van een hanglamp.

De kleuren van de stroomdraden zijn(normaal gesproken) als volgt aangesloten: 

 • bruin = fasedraad (stroom aanvoer)
 • blauw = nuldraad (stroom afvoer)
 • groen- geel = aardedraad
 • zwart = schakeldraad (aan en uit)

Het kan zijn dat je in oudere panden oudere draadkleuren tegenkomt. Dit is dan meestel als volgt: fase in groen, een nul in rood en een aarde in grijs. Bij twijfel en in veel gevallen in algemene zin even advies of hulp vragen van een kundig persoon.


 


VEILIG WERKEN

Vooral als het gaar om elektrawerk is het belangrijk om veilig te werken. Hieronder een aantal aanbevelingen:

 • Schakel altijd de spanning / stroom vooraf uit!
 • Controleer voor de zekerheid altijd de spanning met een spanningsmeter.
 • Werk niet aan elektra als je er te weinig van weet.
 • Voorkom dat andere mensen bijvoorbeeld een schakelaar kunnen aanzetten terwijl u werkt
 • Werk in een droge omgeving en met droge handen
 • Werk met goed geisoleerd gereeedschap en evt. veiligheidsschoenen.

MEER OVER ELEKTRA elektraadvies

Over elektra is veel meer detailinformatie te vinden. Van het aansluiten van wasmachines, herstellen van een defecte deurbel tot tuinverlichting. Kijk hiervoor op www.elektra-info.nl


ONZE THEMA'S

 


KLUS OVERZICHT

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • woning onderhouden

  Hiernaast een verzameling van opvallende, interessante of nuttige berichten over onderhoud, verbouwingen, inrichting of gebreken en alles in en om wonen.

 • TWEET over ONDERHOUD enzo
  Posted by : Innom onderhoud

 • gallery 2
 • MEER over elektra enzo


NEEM CONTACT OP

Heeft u als service- onderhouds- of klusbedrijf op het gebied van elektrawerk interesse in een bijzondere vermelding op onze website,

neem contact op, en overtuig ons dat uw kwaliteit past bij de adviezen die wij onze bezoekers willen bieden!

Hiernaast een voorbeeld van een adviseur gespespecialist in kunstgras en tuinverlichting en elektrawerk. Maar er zijn natuurlijk meer elektra gerelateerde bedrijven te vinden. Hoe vind je hier nu de juiste in? Heeft u hulp of advies nodig met een keuze voor de beste professional in uw regio, of heeft u een andere vraag, neem dan gewoon even contact met ons op.

 

icon 3www.innom.nl

icon
Goede voorbereiding en kennis van zaken is belangrijk als je aan onderhoud, verbouwen of inrichten van een woning of andere ruimte begint. Ons advies is: Laat je hier inspireren om zelf de juiste keuzes te kunnen maken!

ONZE PARTNERS