email contact@innom.nl
Ventilatie en luchtbehandeling in uw woning

Informatie over het klimaat in uw woning en een goede ventilatie van ruimten.

duurzaam advies VENTILATIESYSTEMEN

Elke woning dient goed geventileerd te worden. Dit is voelt niet alleen prettig aan, maar zorgt ook voor een gezonde omgeving.

Op deze pagina wordt inzicht te geven in de verschillende soorten ventilatie die toe te pasen is en worden een aantal tips gegeven over het ventileren van woningen

Ventilatie kan in principe op verschillende manieren aanwezig zijn in uw woning. Door natuurlijke ventilatie, door mechanische ventilatie en door een warmte terugwin installatie (WTW). Deze onderwerpen lichten we verderop afzonderlijk toe.


huisje NATUURLIJKE VENTILATIE

Natuurlijke ventilatie is ventilatie waar geen gemotoriseerde luchtstroom wordt opgewekt. Het gaat dan eigenlijk over ventilatie door voldoende openingen aan te brengen in de verschillende elementen van uw woning

Denk bij natuurlijke ventilatie onder anderen aan ventilatieroosters boven ramen of deuren, of roosters in een gevel of een deur.

Maar ook het openzetten van een raam valt onder de mogelijkheden voor natuurlijke ventilatie. Bij het plaatsen van nieuw glas is het goed om rekening te houden met dergelijke voorzieningen.

Het onderhoud van een natuurlijk ventilatiesysteem beperkt zich in feite tot het reinigen van evt aangesloten kanalen als dit nodig is, en het schoonhouden van de roosters.


klussen MECHANISCH

Bij een mechanische ventilatie wordt de lucht afgezogen door een ventilatiebox die meestal in 3 standen geschakeld kan worden. De toevoer van verse lucht vindt plaats door roosters boven de beglazing en uit overige naden en openingen in de rest van de woning.

Omdat mechanische ventilatie voor onderdruk in de woning zorgt, mag er bij een dergelijke installatie geen open verbrandingstoestel worden toegepast, zoals een open geiser, open cv-ketel e.d. Voor het plaatsen van een gashaard of open haarden zal goed naar de voorschriften gekeken worden of dit wel of niet mogelijk is.

Het onderhoud van een mechanische ventilatiesysteem zal bestaan uit het reinigen van de ventilatiebox waarbij het schoepenrad en roosters gereinigd en afgesteld moeten worden. Daarnaast is het verstandig om de ventilatiekanalen tot minimaal 1/2 meter achter het rooster regelmatig te reiningen.


 


VENTILATIE TIPS

Hieronder een aantal handigen ventialtie tips:

 • Ventileer ook gewoon bij koude dagen. Goede ventilatie voorkomt vochtproblemen en zorgt voor een prettig klimaat in de woning.
 • Een goed ventilatiesysteem bespaart uiteindelijk energie, doordat de luchtvochtigheid stabiel wordt gehouden.
 • Je kan geen wasemkap / afzuigkap met een eigen motor niet zomaar aansluiten op een mechanisch ventilatiesysteem. De luchtstromen botsen hierdoor. Kies bijvoorbeeld voor een motorloze afzuigkap die je aansluit op de mechanische ventilatiekanalen, of kies een kap met motor die je rechtstreeks op de buitenlucht afvoert.

WARMTE TERUGWINNING

Bij een WTW installatie wordt de buitenlucht via een WTW-unit ingeblazen en afgezogen waardoor een balansventilatie ontstaat.

Door het gebruik van een warmtewisselaar kan de ingeblazen lucht verwarmd worden door de energie van de afgezogen lucht. Voor de in- en afvoer van de lucht worden meestal plafondroosters toegepast, die afzonderlijk in te regelen zijn.

Het onderhoud van een WTW installatie zal moeten bestaan uit het vervangen van filters volgens de voorschriften van de fabrikant, en het reinigen van roosters en kanalen.ONZE THEMA'S

 


KLUS OVERZICHT

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • woning onderhouden

  Hiernaast een verzameling van opvallende, interessante of nuttige berichten over onderhoud, verbouwingen, inrichting of gebreken en alles in en om wonen.

 • TWEET over ONDERHOUD enzo
  Posted by : Innom onderhoud

 • gallery 2
 • MEER over ventilatie enzo


NEEM CONTACT OP

Heeft u als service- onderhouds- of klusbedrijf interesse in een bijzondere vermelding op onze website,

neem contact op, en overtuig ons dat uw kwaliteit past bij de adviezen die wij onze bezoekers willen bieden!

Hiernaast een totaaloverzich van ventilatie gerelateerde bedrijven. Hoe vind je hier nu de juiste in? Heeft u hulp of advies nodig met een keuze voor de beste professional in uw regio, of heeft u een andere vraag, neem dan gewoon even contact met ons op.

 

icon 3www.innom.nl

icon
Goede voorbereiding en kennis van zaken is belangrijk als je aan onderhoud, verbouwen of inrichten van een woning of andere ruimte begint. Ons advies is: Laat je hier inspireren om zelf de juiste keuzes te kunnen maken!

ONZE PARTNERS